Krutträsk

     

Abmobergsfäboden

Familjen Thomas Nilsson Abmo och Stina Jonsdotter blev nybyggare i Abmoberg 1836. Den ene av Nilssons söner, Jonas Thomasson,  flyttade till det ställe som skulle kallas Antas och tog upp ett nybygge där medan den andre, Tomas Thomasson,  blev kvar i Abmoberg. Familjen som blev kvar satte också upp en fäbod vid Abmoträsket några kilometer från vinterbostaden i Abmoberg. ​Fäboden möjliggjorde för familjen att "spara" betet vid huset i Abmoberg. I fäboden producerades smör och ost. Besättningen var en till två kor samt ibland också en gris. Boningshuset var byggt av sågade bräder och ladugården timrad. Troligen byggdes boningshuset på bilderna nedan i slutet på 30-talet. Vilken typ av sommarbostad man hade i fäboden före den tiden är oklart. Idag finns bara hopfallna hus kvar av det som en gång var familjen Tomassons fäbod.

Bilderna från 1940-talet föreställer Maria Tomasson även kallad Smarga med fjällkossor och hundar. Maria Tomasson var tredje generationen i Abmoberg.

Faedboden-2.jpg

Fäboden - ladugård (vänster) och sommarhus (till höger). Bilden från 1940 talet.

abmoberg-faeboa4.jpg

Resterna av boningshuset 2014. Foto: B Fransson, 2014.

abmoberg-faeboa6-2.jpg

...en annan del av boningshuset. Foto: B. Fransson, 2014.

abmoberg-faeboa1.jpg

Resterna av ladugården 2014. Foto: B. Fransson, 2014.

abmoberg-faeboa2.jpg

Matkällaren 2014. Foto: B. Fransson, 2014.

Faedboden-3-5.jpg

Maria Tomasson med fjällkossa. Uppgifter om namn på de två andra kvinnorna saknas. Man eldade och lade våt torv på marken för att skydda djuren mot "myggeländet".

Faedboden-4.jpg

Maria Tomasson med hennes två hundar. Bilden från 1940-talet.

Faedboden-5-2.jpg

Maria Tomasson. Bilden från 1940-talet.